Shorts & Snippers

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Iluma, Bugis

Astral Projection

Mundane commercial ceilings rendered invisible by a constellation of suns, stars, force fields, rings and other celestial bodies. When looking upwards leads to a desire to ascend, an astral projection towards heavenly consumption.

Raindrops and Tetris blocks frozen midair, to scatter and direct your view elsewhere. Quite a precedent here in using distinct colours to anchor the neighbourhood, as well as the continued explorations into the layered / deep skin.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Newton in black & white

Black & White

I want to live here…

… or here.

The black and whites in the form of terrace housings and apartments- in monochrome, in history and itsy bitsy details of texture, visuals, gates, windows, doors, blinds and glass blocks really make living in a place like this wonderfully appealing. Spacious and neat with a fantastic location too…

This is where I want to be.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Republic Polytechnic

Detailed textures

The striations on the wall create an op art effect, not only giving an added depth and dimension of contraction and expansion, but also becomes the false ceiling and houses services.

Pebbles in water: just the right balance of hardness and softness, of sky and ground.

A simple layering of translucent film on mirror creates a simple and amazing surface effect, transient, everchanging and oh-so-pretty.

Corrugation from afar; perfect striations that become yet another texture. Varying each strand’s thickness again creates a different effect, of near and far.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Capitol Theatre

Lights no more

disuse, homogenous fresh coat of paint, waiting


lights no more


external network


nothing to hide

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Singapore General Hospital

Scales of Light

It’s not often one gets hit by a cathartic moment; and to think such a wonderful feature wall had been laying here all these years, languishing in a semi-abandoned building. Truly, poetic and functional detailing has become a lost discipline in architecture.

It’s a pity the profession’s become so preoccupied with intellectually high-minded concepts, carefully manipulated to justify a new venustas. What happened to firmitas and utilitas? Is this not a resounding example for the oft-neglected principle of baukunst? I suppose their loss just makes this find all the more precious.

(Contributed by Darryl Sim)
Q: Great find! Yeah its always a special moment when you experience a unique spatial sensation, and goes to show how architecture can affect.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Stirling View

Wonder what it is like to be occupying the ground floor of these flats since the ground floor of most HDBs are well, empty void decks. These flats are slightly perched on a hill so there’s generally a higher level of privacy. All in all, the place feels like a peaceful village of sorts, with potted plants and seatings as the residents neatly colonise their more than usual, spacious corridors.

Maybe what HDB flats need are real corridor spaces- not utilitarian passageways. Though directly having real corridor spaces will usually mean taking a toll on cost etc etc assuming real corridor space = spacious passageways.

_____________________________________________________________________________________

>> Cairnhill Condos

Tall thin buildings punctuate the sky, slender towers aggressive and resilient. As if standing tough against the en-bloc fever, as if standing guard of their own era of Modernist architecture.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Not HDB

From afar, like HDB blocks – those HUDC types. But looking nearer, the idiosyncracies of each block beckon you to explore all the blocks in the area, from irregular floor layout patterns to fenestration details!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

42 Cairnhill

A case of architectural interface between the new and old. In the foreground we have Tan Kah Kee’s old residence, and the background a new condominium. The old bungalow is probably now used as a clubhouse for the 17-unit residential tower. Another case of the new enveloping atop the old, a common strategy seen from Geylang to Orchard Road.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

>> Perforated metal panels

St. Regis Residences@Tanglin. An overall Gehry-esque titanium-like cladding from far

on close-up, the panels are actually perforated, revealing the structure within. Perhaps such an arrangement is designed for services/ventilation purposes.

a black backing (offset from the panels) allows the panels to appear completely opaque.

_____________________________________________________________________________________________________________
>> 9 Tan Quee Lan Street
Tan Quee Lan Suites, adaptive re-use project by WOHA, and the first of its kind.

Comprising six pre-World War II Transitional shophouses, the development incorporates a new rear block to double the usable space. Currently, shops and restaurants reside at the ground level while offices were on the second. Apartment suites occupied the rest of the floors.

a dialogue of contrast between the old & new- a modern looking rear extension & a carefully restored shophouse facade. Pockets of green mediates the old & new.

‘backlane beauty’- rear extension at the backlane, adopting an overall use of aluminium, providing a different view of the project.

skin: grey aluminium shell with window shutters (resonates the front shophouse facade), screens and grilles that controls privacy.

services are neatly hidden within the overall aluminium structure, contrasting the protruding air condensers & vents of the old shophouses sitting opposite.

______________________________________________________________________________________________________________
>> In between buildings

Niche- nice chill space at St James Power Station. Reminds one of the alleys of Melbourne. While most parts of the power station are transformed & adorned almost completely, a space as such does provide some respite from the resulting loss of character.

_______________________________________________________________

>> Nassim Hill

Nassim Hill is a weird place.
So close to the city centre, yet containing an assortment of diverse architecture, and most significantly unknown to many people!
An abandoned hotel in Singapore? A century-old Tembusu tree? A soon-to-be demolished old-style house? A humble embassy in a residential district?
Definitely worth a visit!

3.jpg

(Google Map)
(More in this Flickr set)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Abandoned Hotel

A rare sight in Singapore, the old 457-room ANA Hotel which has ceased operations since April 2004.
The rooms are empty, the lobbies filled with dust, the walls creeping with plants.When humans leave, nature lives.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

The Myanmar Embassy

The embassy takes on a greenish hue, with linear pipework reminiscent of colonial bungalows, and green glass providing a retro touch.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ornamental Door

Intricate patterns (Art Nouveau?) and textures of door, gate and wall provides a very tactile experience. It’s gonna be demolished – but the architectonics of such a simple entryway gain an eternal remembrance.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Stoned…

Surprisingly, not found in Rome, not found in Greece. Found in the Loft, condominium by homegrown firm W-Architects!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A Tembusu Story

Still in the Loft, where the tree stands guard and reigns supreme. Landscape as frame, landscape as story.”The design’s synthesis of architectural modernism and vernacular response to the climate is expressed most markedly in a brise soleil that shades the floor-to-ceiling sliding glass walls. The towering tembusus and mature, transplanted willow trees in the courtyard also provide solar shading. A granite-faced retaining wall adds a strong linear element to the courtyard, while concealing part of the two-story parking garage and addressing the changes in level on the hillside site. The vertical wall is punctuated with rectangular crevices in which Kyoto grass grows.”
Urban Land Institute

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tanglin Residences

Another W Project at the cul-de-sac of St. Martin’s Drive. Weird concrete frames become sunshading components, quite an interesting architectural innovation, but visually redundant.

Advertisements

7 responses to “Shorts & Snippers

  1. you din actually enter the hotel right? i want to go nassim hill tooooo

  2. no.. cannot enter the hotel. I wanted to! Actually can sneak in secretly but its opposite a police station. -_-“

  3. nice shots!

  4. thanks darryl!
    feel free to contribute if you have nice/unexpected shots of places in Singapore too!

  5. Pingback: Newton in black and white « “questionmark”

  6. hey! great page! love the shots and reflective comments.

  7. Pingback: Iluma « “questionmark”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s